Το διαδίκτυο μπορεί να φανεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο όσον αφορά στη συλλογή στοιχείων για τους υπάρχοντες πελάτες σας αλλά και τους εν δυνάμει πελάτες σας. Μέσα από την ιστοσελίδα σας μπορείτε να συλλέξετε στοιχεία που θα σας φανούν πολύ χρήσιμα για την κατανόηση των χαρακτηριστικών της "ομάδας στόχος" (target group).
Η μετέπειτα επεξεργασία των στοιχείων που θα συγκεντρώσετε θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις ανάγκες των πελατών σας, να βελτιώσετε το επίπεδο των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρετε όπως επίσης και να μπορέσετε να έχετε πιο προσωποποιημένη επικοινωνία με τους πιθανούς πελάτες σας (βλέπε CRM). Πιο αναλυτικά μπορείτε να κάνετε τα παρακάτω:
Δημιουργία λίστας αποστολής μηνυμάτων (mailing List)
Συγκεντρώνοντας τα e-mail των πελατών σας μπορείτε να αναπτύξετε μαζί τους μια μόνιμη επικοινωνία η οποία θα είναι επωφελής για την εικόνα, τις σχέσεις με τους πελάτες και τις πωλήσεις της επιχείρησης.
Περισσότερες πληροφορίες για το e-mail marketing θα βρείτε στο αντίστοιχο αφιέρωμα που φιλοξενείται στον κόμβο.
Ένας καλός τρόπος για την συγκέντρωση των Ηλεκτρονικών Διευθύνσεων των εν δυνάμει πελατών σας είναι να τους ζητάτε, μέσω της ιστοσελίδας, να δηλώσουν ενδιαφέρον για την παραλαβή ενός περιοδικού ενημερωτικού Newsletter.
Σε κάποιες περιπτώσεις καλύτερο θα ήταν να δίνατε τη δυνατότητα επιλογής για το περιεχόμενο των e-mail ή των Newsletter ώστε να μην βομβαρδίζονται από αδιάφορα προς αυτούς μηνύματα.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι περισσότεροι χρηστές Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου θεωρούν "ιερό" των φάκελο εισερχομένων, γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να είσαστε προσεκτικοί στα παρακάτω:
- Να μη στέλνετε συνεχώς e-mail. Θα πρέπει να υπάρχει κάποια περιοδικότητα η οποία δε θα εκνευρίσει τον αναγνώστη.
- Τα e-mail που στέλνετε δε θα πρέπει να είναι εκτός θέματος και πέρα από αυτό που έχουν ζητήσει οι πελάτες ή οι ενδιαφερόμενοι.
- Θα πρέπει να εγγυηθείτε ότι δεν θα κοινοποιήσετε τη λίστα σας αλλού και για άλλους σκοπούς από αυτούς για τους οποίους σας ζητήθηκε.
- Θα πρέπει να είσαστε προσεκτικοί στις διατυπώσεις σας για την αποφυγή παρεξηγήσεων.
Στην Ελληνική αγορά υπάρχουν πολλές εξειδικευμένες εταιρείες οι οποίες θα μπορέσουν να σας δώσουν ιδέες και λύσεις για την καλύτερη δημιουργία και διαχείριση της λίστας αποστολής μηνυμάτων (mailing list).
Customer Spotting
Η συλλογή στοιχείων των πελατών και η χρήση τους για την καταγραφή των αναγκών τους, της συμπεριφορά τους και τελικά για επικοινωνία ονομάζεται Customer Spotting (κάστομερ σπότινκ).
Μέσω της ιστοσελίδας σας ή και κατά την ώρα της πώλησης μπορείτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία πελατών και ενδιαφερομένων για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας. Αργότερα προσθέτοντας αυτά τα στοιχεία σε μια βάση δεδομένων μπορείτε να βγάλετε συμπεράσματα όπως:
- Τι ηλικία έχει η πλειονότητα των πελατών σας.
- Επίπεδο μόρφωσης ή επάγγελμα.
- Ποια περίοδο του χρόνου συνήθως υπάρχει αύξηση και σε ποιο προϊόν
Επίσης μπορείτε να συνδυάσετε στοιχεία όπως:
- Ηλικία, φύλο, επάγγελμα ανά προϊόν (π.χ. οι νέοι μπορεί να αγοράζουν περισσότερο κινητά που αλλάζουν πρόσοψη ενώ σε ποιο μεγάλες ηλικίες ενδιαφέρονται ποιο πολύ για ένα εύχρηστο κινητό).
- Ποσό που ξοδεύτηκε ανά κατηγορία πελάτη κ.λ.π
Γενικά, επιλέγετε τι θέλετε να παρατηρήσετε και ανάλογα διαμορφώνετε τη φόρμα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο να μη γίνονται αδιάκριτες ερωτήσεις και να μην ζητούνται πολλά και ευαίσθητα δεδομένα ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες μη απάντησης.
Παρακάτω παρουσιάζεται ένα παράδειγμα φόρμας στην οποία συλλέγονται δημογραφικά στοιχεία (e-mail, φύλο, ηλικία, επάγγελμα) και άλλα στοιχεία. Σε αυτήν εδώ τη φόρμα ο ενδιαφερόμενος μπορεί να γίνει και μέλος κάποιου club που έχει δημιουργήσει η εταιρεία. Η συγκεκριμένη φόρμα θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποστολή κάποιου καταλόγου για την άμεση επικοινωνία μέσω e-mail ή για τη μαζική αποστολή Newsletter κ.λ.π.